ΠΛΑΤΑΝΟΜΟΥΡΙΑ

Φυλλοβόλο, μακρόβιο δένδρο με ύψος έως 20 m και γυαλιστερά, πράσινα φύλλα, καρδιόσχημα ή έλλοβα. Ανθεκτικό στην ξηρασία, την ατμοσφαιρική μόλυνση και την αλατότητα, ενδείκνυται για μεμονωμένες φυτεύσεις, δενδροστοιχίες και δημιουργία σκιάσεων.
Υπάρχουν ποικιλίες, άκαρπες και κρεμοκλαδείς. Καθε Xειμώνα χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα ενώ το Καλοκαίρι θέλει σύχνα ποτίσματα μαζί με λίπασμα. Ιδανικό δέντρο για σκιά μέσα σε γκαζόν και για πάρκιν αυτοκινήτων, λόγω της πολύ γρήγορης ανάπτυξης του. Η μουριά η πλατανιφόλια, είναι είδος μουριάς άκαρπης (χωρίς μούρα) και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για καλλωπιστικούς σκοπούς. Το όνομά της πλατανοειδής ή πλατανιφόλια, προέρχεται από το γεγονός ότι τα φύλλα της μοιάζουν με αυτά του πλάτανου. Είναι μεγάλα γυαλιστερά, πράσινου χρώματος, με σχισμές και το χειμώνα γίνονται κίτρινα, προτού πέσουν.
Ο κορμός της έχει καφέ-μπέζ χρώμα και μπορεί να φτάσει το 0,5 m σε διάμετρο μετά από πολλά χρόνια. Προτιμά συνήθως ηλιόλουστες θέσεις και γόνιμα, ξηρά εδάφη ενώ το αυστηρό κλάδεμα του χειμώνα μας βοηθάει στην έκπτυξη νέων δυνατών κλαδιών που κρατούν ζωηρή την ανάπτυξη του δέντρου. Αντέχει στο κρύο έως -25 ° C και συναντάται ευρέως σε πάρκα, πλατείες, δρόμου, πεζόδρομους και σε ιδιωτικούς κήπους.