ΑΧΛΑΔΙΑ

Η αχλαδιά ή απιδιά είναι οπωροφόρο δέντρο και ανήκει στην τάξη Ροδώδη και στην οικογένεια των Ροδοειδών και καλλιεργείται δε σε όλες τις εύκρατες χώρες. Κατάγεται από τις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα και βρέθηκε στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από το 17ο αιώνα.

Η αχλαδιά έχει άνθη λευκόχρωμα ή είναι απαλού ρόδινου χρώματος και μοιάζουν με αυτά της μηλιάς. Από 4 μέχρι 7 χρόνια μετά τη φύτευση αρχίζει η ικανοποιητική απόδοση του δέντρου.

Η αχλαδιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της το αχλάδι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και στους –20 βαθμούς αλλά πριν αρχίσει η άνθιση. Όταν οι καρποί δέσουν τότε η ανθεκτικότητα του δέντρου στο κρύο πέφτει και φτάνει στους –2 βαθμούς.

Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και δροσερό ενώ αργιλώδη εδάφη είναι απαγορευτικά στην ανάπτυξη του δέντρου. Συνήθως σε ένα στρέμμα μπορούν να φυτευτούν 15-25 δέντρα αλλά σε μη ζωηρές ποικιλίες μπορούμε να δούμε και 100 δέντρα ανά στρέμμα.

Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία ή ικανοποιητικός αριθμός βροχοπτώσεων τότε χρειάζεται πότισμα γιατί το δέντρο είναι ευαίσθητο στην ξηρασία.
Στην Ελλάδα η συστηματική καλλιέργεια της αχλαδιάς γίνεται κυρίως στη Μακεδονία (περίπου το 40% της εγχώριας παραγωγής), στην Πελοπόννησο (το 27% της παραγωγής) στη Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.

Κυριότερες Ποικιλίες

Παλιά ποικιλία, με υψηλή παραγωγικότητα, την οποία γνωρίζει καλά ο Έλληνας καταναλωτής και είναι ίσως η πλέον φυτεμένη. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Καρπός μετρίου μεγέθους, πολύ γευστικός. Σταυρεπικονίαση με Κοντούλα.

axl2

Ποικιλία πολύ υψηλής παραγωγικότητας. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουνίου. Καρπός μέτριου μεγέθους, πολύ γευστικός και αρωματικός. Επικονίαση από την ποικιλία Κρυστάλλι.

axl3

Ποικιλία υψηλής παραγωγικότητας. Ωριμάζει γύρω στις 30/8, μέχρι πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου. Καρπός μεγάλος, εντυπωσιακός, κωδωνοειδής και γλυκός. Επικονίαση από τις ποικιλίες Πάσα Κρασάνα (κυρίως). Συχνά αναφέρεται ότι έχει ασταθή παραγωγή, αλλά με σωστά κλαδέματα, επικονίαση και επισταμένη φυτοπροστασία (κάτι που είναι απαραίτητο σε όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς) παίρνουμε σταθερά υψηλή παραγωγή που δίνει καλές αποδόσεις.

axl4

Μικρής σημασίας ποικιλία που ωριμάζει κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι νόστιμος ο καρπός της, με μακρά συντήρηση. Χρησιμοποιείται ως επικονιαστής της Αμπάτε Φέτελ.

axl5

Πρόκειται για ποικιλία η οποία κερδίζει το ενδιαφέρον του παραγωγού λόγω της εποχής ωρίμανσής της (3ο δεκαήμερο Ιουλίου) και του μεγέθους του καρπού. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του καρπού δεν είναι αξιόλογα (γεύση).

axl6

Ποικιλία με περιορισμένο ενδιαφέρον αλλά πολύ αξιόλογο καρπό.

axl7