ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ

dam1

Η δαμασκηνιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στο γένος Προύμνη (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι αδελφικό δέντρο με την κορομηλιά. Ιθαγενές φυτό των χωρών του βορείου ημισφαιρίου κατάγεται από τις περιοχές της Κασπίας θάλασσας. Ως αρχαίο δέντρο αναφέρεται από τον Θεόφραστο σαν προύμνη εξ ου και η επιστημονική του ονομασία προύνος.

Σήμερα καλλιεργείται ευρέως στην Ευρώπη από το βορρά μέχρι το νότο, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική. Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα, έχει πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο όπως οι κορομηλιές. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί του φέρουν 2-3 άνθη. Ο καρπός της δαμασκηνιάς είναι το δαμάσκηνο. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής στο κλίμα ή στο έδαφος και είναι ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και για τα άνθη της.

Πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό ροδακινιάς ή αμυγδαλιάς και φυσικά του συγγενικού της φυτού της κορομηλιάς. Χρειάζεται αραίωμα των καρπών της έτσι ώστε να αυξηθεί η ποσότητα παραγωγής και να μην σπάσουν τα κλαδιά από το βάρος. Επίσης συνηθίζεται να λέγεται δαμασκηνιά και η βανίλια, όμως στην πραγματικότητα διαφέρουν από το σχήμα και χρώμα των καρπών τους.

Κυριότερες Ποικιλίες

Η πιο εμπορική ποικιλία δαμάσκηνου με μπλε καρπό εξωτερικά και βαθύ κίτρινη σάρκα. Παρόλο που τα άνθη είναι ευαίσθητα σε πάγο είναι ιδανική ποικιλία για ψυχρά κλίματα.

dam2

Ποικιλία με σημαντικό προβάδισμα λόγω της αντοχής στη μεταφορά και την αποθήκευση. Καρπός σε πολύ σκούρο κόκκινο, με ελαφρά κίτρινη σάρκα, τραγανός χωρίς πολύ χυμό.

dam3

Σφαιρικού σχήματος με κόκκινο σκούρο έως μαύρο χρώμα. Σάρκα κόκκινη σκούρα τραγανή και ζουμερή.

dam4

Καρπός σκουρόχρωμος αλλά με λευκή-κίτρινη σάρκα. Καρπός πολύ γευστικός όταν τρώγεται φρέσκος.

dam5

Συγγενικό με το δαμάσκηνο, το κορόμηλο μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικό χρώμα από πράσινο-κίτρινο έως κίτρινο-κόκκινο και αντίστοιχα γεύσεις από υπόξινες έως πολύ γλυκές.

dam6

Ποικιλία με περιορισμένο ενδιαφέρον αλλά πολύ αξιόλογο καρπό.

axl7