ΚΕΡΑΣΙΑ

Η κερασιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, το κεράσι, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά δέντρα. Χρησιμοποιείται όμως και το ξύλο της, που είναι ανθεκτικό στην υγρασία, στην κατασκευή επίπλων αλλά και μουσικών οργάνων και ηχείων, καθώς δίνει καλύτερη ακουστική.

Η κερασιά ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον 20ό χρόνο. Ανθίζει σχετικά νωρίς και έτσι είναι δυνατό να υποστεί ζημιές στους ανθούς της από παγετό ή δυνατό ψύχος. Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών και προτιμά κυρίως αυτά που δεν περιέχουν ασβέστιο. Πριν να δημιουργηθεί ένας κερασεώνας πρέπει να γίνει βαθύ όργωμα και καλή κατεργασία του εδάφους.

Κυριότερες Ποικιλίες

Εκλεκτής ποιότητας καρπός. Τραγανός και εύγευστος. Κόκκινου-μελανού χρώματος. Μεγάλου μεγέθους, σφαιρικός σε σχήμα καρδιάς. Ωριμάζει από περίπου 10 Ιουνίου και μετά.

Θεωρείται το καλύτερο πρώιμο κεράσι. Χρησιμοποιείται και ως επικονιαστής. Καρπός μέτριας αντοχής.

Ποικιλία πολύ παραγωγική με πολύ γλυκό καρπό σε χρώμα κίτρινο πορτοκαλί. Ωρίμανση αρχές Ιουνίου.

Κόκκινη τραγανή ποικιλία. Δέντρο ορθόκλαδο μεγάλου μεγέθους. Μεγάλου μεγέθους καρπός.