ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ

Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) (το μούρο της ευτυχίας) είναι η κοινή ονομασία που έχει επικρατήσει εκτός Κίνας για ένα φρούτο, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη και τα οποία έχουν πολύ μικρές διαφορές: το Lycium barbarum και το Lycium chinense, που ανήκουν στην οικογένεια των σολανοειδών (Solanaceae). Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Έχει 6 φορές περισσότερα αμινοξέα από την γύρη μελισσών,

500 φορές περισσότερη βιταμίνη C ανά βάρος από τα πορτοκάλια,

περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα.

Το Γκότζι μπέρι περιέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο και βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και βιταμίνη Ε, το οποίο συνήθως συναντάμε στα σιτηρά και τους σπόρους και σπάνια στα φρούτα.

Άλλα χαρακτηριστικά είναι τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης (το 13% των μούρων είναι πρωτεΐνη, περισσότερο από προϊόντα ολικής άλεσης) και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Επιπλέον τα Γκότζι μπέρι περιέχουν βητα-σιτοστερόλη, βηταΐνη και απαραίτητα λιπαρά οξέα.