ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ

italia

Ιτάλια: Σταφύλι μεγάλο, κωνικό, μέτριας πυκνότητας. Ρώγα μεγάλη έως πολύ μεγάλη, ελλειψοειδής ή ωοειδής. Ο φλοιός του είναι μέτρια λεπτός, ανθεκτικός, με κίτρινο έως κίτρινο-λευκό χρώμα. Η σάρκα είναι τραγανή, γλυκιά, με χαρακτηριστική μοσχάτη γεύση. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική (1-2 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό). Είναι ευαίσθητη στο ωΐδιο και το βοτρύτη. Ωρίμανση στα μέσα Σεπτεμβρίου. Παρουσιάζει καλή συμπεριφορά στη συντήρηση και στη μεταφορά

viktoria

Βικτώρια: Σταφύλι μεγάλου μεγέθους, κωνικό, μέτρια πυκνό. Έχει ρώγα μεγάλη, σφαιρική ή ελλειψοειδή.

Ο φλοιός του είναι παχύς, με κιτρινοπράσινο χρώμα. Η σάρκα του έχει μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Ποικιλία μέτρια ζωηρή, πολύ παραγωγική (2-3 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό), πρώιμη. Δέχεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας. Ευδοκιμεί σε βαθιά, δροσερά εδάφη, μέσης συστάσεως, αρδευόμενα. Η παραγωγή ξεπερνά τους 4 τόνους ανά στρέμμα. Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωΐδιο και τον περονόσπορο. Η ωρίμανση αρχίζει στα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

attiki2

Αττική: Σταφύλι μαύρο, άσπερμη ποικιλία, που ωριμάζει αρχές Αυγούστου.

kardinal

Κάρντιναλ: Μεγάλο σταφύλι , κωνικό, συχνά πτερυγωτό, σχεδόν αραιόραγο. Η ρώγα του είναι μεγάλη, σφαιρική. Ο φλοιός του μετρίου πάχους χρώματος ερυθρού-ιώδους. Η σάρκα του είναι τραγανή, ανθεκτική. Έχει δροσερή και ευχάριστη γεύση, με άρωμα μοσχάτου. Ποικιλία ζωηρή, πολύ παραγωγική (ο καρποφόρος βλαστός 3 σταφύλια, πολύ πρώιμη. Δέχεται βραχύ κλάδεμα. Προσαρμόζεται καλά σε ελαφρά, γόνιμα εδάφη. Αντίθετα, σε ξηρά εδάφη η ποιότητα της παραγωγής είναι χαμηλή. Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωΐδιο και το μολυσματικό εκφυλισμό

moschato2

Μοσχάτο Αμβούργου: Ζωηρό φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό. Για την αποφυγή της ανθόρροιας, χρειάζεται κορφολόγημα στα 3-4 φύλλα, πάνω από το τελευταίο τσαμπί στην αρχή της άνθησης. Προτιμά εδάφη βαθιά, δροσερά, θερμών, ξηρών και μη παγόπληκτων περιοχών. Ξεκινά την βλάστηση στα τέλη Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου. Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα, 500 gr έκαστο. Το κρασί του είναι χωρίς αξιώσεις, αλλά μπορεί να δώσει πολύ καλής ποιότητας αποστάγματα. Σε αναμείξεις μικρής ποσότητας με άλλα κρασιά, μπορεί να βελτιώσει το άρωμά τους. Κατάλληλο για επιτραπέζια χρήση. Πολύ γλυκιά και γευστικής σάρκα. Κάθε ρώγα φέρει 2-3 κουκούτσια. Ευαίσθητο στο μολυσματικό εκφυλισμό, τον περονόσπορο και το ωΐδιο.

razaki

Ραζακί & Κέρινο: Σταφύλι μεγάλο κωνικό, με μέτρια πυκνότητα. Η ρώγα είναι μεγάλη, με χρυσοκίτρινο ή λευκό-κίτρινο χρώμα. Ο φλοιός είναι μετρίως λεπτός, η σάρκα τραγανή, ανθεκτική, με ευχάριστη γλυκιά γεύση. Προτιμά τα δροσερά, βαθιά, ασβεστολιθικά εδάφη που κρατούν υγρασία σε λόφους. Όταν μορφώνεται σε κρεβατίνα παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία στους μύκητες του ιωδίου. και του περονόσπορου. Παράγει περίπου 4 τόνους/στρέμμα σε παλμέτα, ενώ σε κρεβατίνα η παραγωγή αυξάνεται στους 6-8 τόνους/στρέμμα. Ωρίμανση των σταφυλιών ανάλογα με την περιοχή και τις καλλιεργητικές επεμβάσεις, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Θεωρείται η καλύτερη ποικιλία εμπορίου στα επιτραπέζια σταφύλια.

soultanina

Σουλτανίνα: Γενικά, μεγάλο σταφύλι, κυλινδροκωνικό, αρκετά πυκνό. Οι ρώγες είναι απύρηνες, μέτριου μεγέθους, ελλειψοειδείς με μέτριο πάχος φλοιού, με κίτρινο-χρυσαφί χρώμα και σάρκα ανθεκτική, γλυκιά, εύγευστη. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Είναι ποικιλία ζωηρή πολύ παραγωγική, αλλά και ευαίσθητη στις ασθένειες. Συγκεκριμένα, είναι ευαίσθητη στην ξηρασία, στην υπερβολική υγρασία του εδάφους αλλά και στο ψύχος. Επίσης, στον περονόσπορο και το ωΐδιο.

fraoula

Φράουλα: Ποικιλία παλαιά, Θεωρείται ελληνικής προέλευσης. Καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο. Σταφύλι πολύ μεγάλου μήκους κυλινδροκωνικό ή κυλινδρικό, αραιόρραγο. Ράγα πολύ μεγάλη, ωοειδής. Φλοιός λεπτός μετρίως ανθεκτικός με ερυθρό χρωματισμό, όχι πάντα ομοιόμορφο. Σάρκα όχι πολύ γλυκιά και χωρίς ιδιαίτερη γεύση. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, με δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό, όψιμη. Μορφώνεται σε κύπελλα ή σε κρεβατίνα και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Ευδοκιμεί σε εδάφη γόνιμα, βαθιά, ελαφρά, με αρκετή υγρασία, όπου οι αποδόσεις ξεπερνούν τους 5 τόνους ανά στρέμμα. Είναι ευαίσθητη στο ωΐδιο και το βοτρύτη. Οι τεχνολογικοί χαρακτηρες των σταφυλιών δεν επιτρέπουν τη συντήρηση με ψύξη και τη μεταφορά τους σε μεγάλες αποστάσεις. Η παραγωγή καταναλώνεται στην τοπική αγορά.